Autorijden in Alicante

Autorijden in Alicante, Spanje, verkeersregels zijn over het algemeen gelijk in de landen van de Europese unie, er zijn echter soms verschillen en sowieso zaken waar je op moet letten als je met je huurauto de weg op gaat in Spanje. Hieronder een lijstje met enkele verkeersregels, een selectie van veel voorkomende vragen door vakantiegangers die met een huurauto de weg op gaan in Spanje.

 

Autorijden en mobiel bellen

In Spanje is het, net als in veel andere landen, niet toegestaan om tijdens het rijden te bellen, of elk ander communicatiemiddel te gebruiken, denk aan SMS, Whats-up of een e-mail sturen. Het bellen tijdens het rijden mag alleen met een handsfree set in de auto of met een koptelefoon met microfoon.
Politieagenten in functie mogen echter wel bellen tijdens het rijden.

Terug naar boven

Het gebruik van veiligheidsgordels

De bestuurder en de inzittenden van alle auto deelnemend aan het verkeer zijn verplicht om de veiligheidsgordel te dragen, zowel in de stad als buiten de stad. De boete voor het niet dragen van de veiligheidsgordel ligt tussen de 90,-€ en 300,-€. In het geval dat de politie controleert en kinderen zonder veiligheidsgordel aantreft is de boete uiteraard voor de ouders.
Sinds een paar jaar is in Spanje degene die de overtreding begaat bij het niet dragen van de veiligheidsgordel degene die beboet wordt, of dat nu de bestuurder is of een inzittende.

Indien het gaat om kinderen in de auto is de verantwoordelijke voor het juist dragen van de autogordel de ouder. Let goed op dat je bij het huren van je auto een zitje reserveert en bij het afhalen van de huurauto het kinderzitje juist monteert. Meer over kinderzitjes in je huurauto.

Terug naar boven

Kinderzitjes, welk model heb je nodig

Groep 0+: Voor baby´s vanaf 0 tot maximaal 13 kg. Alleen geschikt voor pasgeborenen tot ongeveer 9 maanden tot 1 jaar. Dit zitje wordt in Spanje Maxicosy genoemd.
Deze kinderzitjes worden in de tegengestelde richting van de rijrichting gemonteerd, indien er een airbag aanwezig is in het dashboard voor de bijrijdersstoel waar de maxicosy gemonteerd wordt, dien je deze uit te schakelen. Bij vragen over het uitschakelen van de airbag vraag dan altijd om advies van de autoverhuurder op het vliegveld of het autoverhuurkantoor.

Groep 1: Vanaf 9 kilo tot 18 kilo, tot de leeftijd van ongeveer 4 jaar maximaal. Deze kinderzitjes worden met de rijrichting mee gemonteerd en alleen op de achterbank. Let er op bij je huurauto dat deze kinderzitjes alleen op de achterbank gemonteerd mogen worden. Dit zitje wordt in Spanje Babyseat genoemd.

Groep 2-3: Dit is het laatste model kinderzitje,te gebruiken vanaf 15 kilo tot zo´n 36 kilo of 1,35 m lengte, afhankelijk van wat er het eerst bereikt wordt. Meestal worden deze zitjes tot zo´n 12 jaar gebruikt. Deze zitjes worden in rijrichting gemonteerd. Dit model wordt in Spanje meestal Boosters genoemd. Meer over kinderzitjes in je huurauto.

Terug naar boven

Meenemen van huisdieren in de auto

De Spaanse regelgeving stelt wat betreft het meenemen van dieren in de auto niet op welke manier je het dier dient te vervoeren, dat mag met speciale veiligheidsgordels voor honden ofwel met veiligheids-hekken. De regel stelt wel dat het dier nooit de bestuurder mag kunnen storen en dat het dier zodanig moeten worden meegenomen dat het voldoende bewegingsvrijheid heeft en zonder toezicht van de bestuurder de reis kan maken. Uiteraard mag het dier nooit het zicht van de bestuurder blokkeren.
Voor het vervoeren van een hond is het het beste om een veiligheids-hek tussen de achterbank en de achterbak te monteren. Voor kleinere honden kan een speciale gordel die in de veiligheidsgordel gaat voldoende zijn. Voor andere dieren zoals katten, konijnen, etc. kan je het beste een reismand meenemen en deze goed vastzetten tijdens het vervoer.
Let goed op bij het vervoeren van je huisdier in je huurauto, de meeste autoverhuurders zijn erg streng wat betreft het achterlaten van o.a. honden en kattenharen in de huurauto. Dit kan je op een extra schoonmaak vergoeding van de autoverhuurder komen te staan.

Terug naar boven

Rotondes in Spanje

In Spanje zijn er veel rotondes en er zijn er de laatste tijd steeds meer bij gekomen om de verkeer stroom te bevorderen, tijdens je vakantie in je huurauto kom je er zeker 1 of meer tegen. Hieronder enkele, waarschijnlijk al wel enkele bekende, regels voor op de rotonde.

 • De voertuigen op de rotonde hebben voorrang op het invoegend verkeer.
 • Op de rotonde rijden is altijd tegen de wijzers van de klok in.
 • Bij het verwisselen van baan op de rotonde, heeft het voertuig op de baan waar u naar toe gaat altijd voorrang.
 • Het voertuig rijdend op de buitenste baan heeft altijd voorrang
 • Het verlaten van de rotonde is alleen toegestaan vanaf de buitenste baan, vanaf de binnenbaan dient u eerst naar de buitenbaan te gaan om de rotonde te kunnen verlaten. Bij het verlaten van de rotonde dient u altijd richt naar rechts aan te geven.


Terug naar boven

Alcohol in het verkeer in Spanje

Wanneer de politie spreekt over het meten van de promillage gaat dit om de hoeveelheid alcohol aanwezig in het bloed. Om te meten hoeveel alcohol er in het bloed aanwezig is zijn er verschillende meetsystemen. Het ene meetsysteem is door middel van de ademtest/blaastest, hiermee wordt milligram per liter gemeten, bij de bloedtest wordt de alcohol in bloed in gram per liter gemeten.

Bij een alcohol controle door de Guardia Civil of de Policia Local wordt er eerst een blaastest afgenomen bij de bestuurder van de auto. Dit gaat meestal met een handmodel ademtester, indien de test positief is (er wordt dus alcohol in de adem aangetroffen) wordt er daarna nog een test gedaan met een meer secure blaastester welke als bewijsvoering gebruikt kan worden.
Indien er met deze test tevens alcohol in de adem wordt aangetroffen wordt er na 10 minuten een 2e test met deze blaastester afgenomen, 10 minuten is de minimum wachttijd tussen 2 blaastesten.

In Spanje is iedere bestuurder, indien hiervoor gestopt door de politie, verplicht om aan de alcoholtest deel te nemen. De maximaal toegestane hoeveelheid alcohol voor bestuurders en (brom)fietsers in Spanje is 0,25 mg/l. in de adem en 0,50 gr/l in het bloed. Indien het gaat om een professionele bestuurders en bestuurders met minder dan 2 jaar hun rijbewijs, ligt deze grens op maximaal 0,15 mg/l in de adem en 0,30 g/l in het bloed.

Wanneer ben je verplicht om de alcoholtest af te laten nemen?

 • In het geval van een ongeluk: iedere verkeersdeelnemer of bestuurder betrokken bij een ongeluk is verplicht deel te nemen aan de alcoholtest.
 • In het geval van verdenking: Indien de politie de bestuurder verdenkt van rijden onder invloed van alcohol (meestal afgaande op o.a. de rijstijl) kunnen ze deze aanhouden om deel te nemen aan een alcohol test.
 • Aangifte: in het geval dat er tegen de bestuurder aangifte wordt gedaan voor het overtreden van de geldende verkeersregels.
 • Preventieve controle: Indien je tijdens een door de politie opgezette controle gestopt wordt voor controle van o.a. Rijbewijs, autodocumenten kan je tevens gevraagd worden deel te nemen aan een alcohol test.

Het weigeren om aan de alcoholtest deel te nemen.

Indien je niet aan de alcohol test wil deel nemen dan kan dat een gevangenisstraf tot gevolg hebben van 6 maanden tot een jaar, tevens inname van het rijbewijs voor meer dan een jaar tot 4 jaar.

Indien je bij de alcoholtest een positief resultaat heeft met meer dan 0,60 mg/l in de adem of 1,2 gr/l in het bloed dan dan kan dat een gevangenisstraf tot gevolg hebben van 6 maanden tot een jaar, tevens inname van het rijbewijs voor meer dan een jaar tot 4 jaar. De gevangenisstraf kan worden omgezet in een boete van 360 euro tot 144.000,- euro en vrijwilligerswerk in dienst van de maatschappij gedurende 31 tot 90 dagen, beide afhankelijk van de opgelegde gevangenisstraf.

De ernstige overtredingen kunnen door de politie direct bestraft worden, dat wil zeggen dat de agenten van Trafico Guardia Civil een proces verbaal kunnen opmaken volgens het JRSD systeem. Het JRSD systeem is een snelrechtzaak zonder opsluiting vooraf, dit is alleen geldig voor overtreding van de verkeerswet. Met het JRSD is er een uitspraak van de rechter binnen 24 uur.

Bij het positief geven in een alcoholtest kunnen er 2 dingen gebeuren, afhankelijk van de hoeveel alcohol aangetroffen in het bloed.
Meer dan 0,60 mg/l in de adem en 1,2 g/l in het bloed betekend een misdaad en dus strafrechtelijke vervolging. Bij een positief blaasresultaat van 0,25 mg/l. in de adem en 0,50 gr/l in het bloed de maar minder dan 0,60 mg/l in de adem en 1,2 g/l in het bloed betekend een overtreding van de verkeerswet.
De overtreding van de verkeerswet levert een boete op, en bij een Spaans rijbewijs aftrek van punten. De maximale puntenaftrek is 6 punten in 1 keer, bij meer dan 0,50 mg/l. in de adem en 4 punten aftrek wanneer het meer dan 0,29 mg/l. in de adem is. Bij jonge bestuurders en professionele rijders ligt dit op respectievelijk 0,30 mg/l. en 0,19 mg/l. in de adem.

Hoeveel glazen mag je drinken voordat je kans hebt op een boete.
Het is lastig aan te geven hoeveel glazen je maximaal kan drinken voordat je positief blaast, dit verschilt namelijk per persoon. Het beste is om geen drankje te nemen of slechts 1 drankje en minstens enkele uren voordat je gaat rijden.

Terug naar boven

Zijn de gekleurde veiligheidsvestjes verplicht?

De veiligheidsvestjes zijn verplicht om in de auto te hebben in Spanje. Indien je bij pech of in een noodgeval de auto moet verlaten dan dien je het vest aan te doen. Het is verplicht voor de bestuurder maar ook voor de inzittenden indien deze de auto verlaten. Het vest dien je in de cabine van de auto te bewaren, niet in de kofferbak want dan kan je er in veel gevallen niet bij zonder de auto te verlaten.
De veiligheidsvestjes dienen te voldoen aan enkele eisen:

 • Kleur oranje, rood of geel
 • Minimaal 2 reflecterende banen van minimaal 5 centimeter breed
 • Voldoen aan de norm EN-471 of UNE N-471, dit moet aangegeven staan op het label

De meeste autoverhuurders hebben standaard 1 veiligheidsvestje in de huur auto liggen, controleer dit zodat je weet waar en of er een vest in de auto ligt. Indien er geen vestjes aanwezig zijn of je wilt er meer dan 1 vraag daar dan om bij het afhalen van de auto. Je dient soms een borg achter te laten voor de vestjes.

Terug naar boven

Heb je een goede gevarendriehoek in de auto?

Een gevarendriehoek, onmisbaar bij pech langs de weg.

In Spanje is het verplicht om 2 gevarendriehoeken in de auto te hebben.
Bij pech of een ongeval op de snelweg, of een andere weg waar je alleen achteropkomend verkeer hebt, plaats je de 1e gevaren driehoek op 50 meter van de auto en de 2e op 100 meter van de auto. Uiteraard draag je bij het plaatsen van de gevaren driehoeken altijd een veiligheidsvest.
Op een weg waar je van beide zijden aankomend verkeer hebt plaats je 1 gevaren driehoek voor de huurauto en de 2e gevaren driehoek achter de auto, beide op 50 meter van de auto. Hoe meet je de meters uit? het beste is om gewoon te stappen, 1 stap is 1 meter.
De gevaren driehoeken gebruik je altijd bij pech of ongevallen op de weg zelf en op de vluchtstrook, zowel overdag als ´s nachts.
De gevaren driehoek moet bestaan uit drie rode reflecterende zijden en moet zelfstandig kunnen staan. Zorg dat je een stevige uitvoering hebt.
Indien je op het vliegveld constateert dat je huurauto geen gevaren driehoeken heeft, vraag hier dan om bij de autoverhuur balie op de luchthaven voordat je vertrekt.